Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Feketelányka atyját kitüntették

Feketelányka atyját kitüntették
Hajós Anna

Balla Géza romániai borásznak ítélte a Magyar Bor Akadémia „a 2018. év bortermelője” díjat. A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés a jutalmazottak sokéves, kiemelkedő teljesítményéért, boraik folyamatosan kiváló minőségéért, hazai és nemzetközi sikereikért, a borszakma felvirágoztatásában végzett erőfeszítéseikért adományozható. (A képek forrása: http://www.ballageza.com/hu)

A jelöltek közül Balla Géza, továbbá Borbély Tamás (badacsonyi borvidék), Figula Mihály és Jásdi István (balatonfüred-csopaki borvidék), valamint Koch Csaba (hajós-bajai borvidék) kapta a legtöbb szavazatot.

Balla Géza (a képen) a ménesi borvidéken készíti borait. Ez a táj már Mária Terézia korában is kitűnő borokat szállított a császári udvar számára. Az Erdélyben, Aradtól 20 kilométerre elhelyezkedő Balla pincészet a táj kiváló, szőlőtermesztésre különösen alkalmas területén fekszik, minden adottsága biztosított a magas minőségű borok előállításához. A díj nyertese, mint Zilai Zoltántól, a Magyar Bor Akadémia elnökétől megtudtuk, 35 éve dolgozik a szakmában, 20 éve a saját pincészetében. A marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem Kertészeti Kar Szőlészeti és Borászati tanszékének vezetője, egyetemi adjunktus. Szakmai tankönyvek és szakrovatok szerzője. Fontos feladatának tartja, hogy a szinte feledésbe hanyatlott fajtákat, mint a feketeleánykát, amely Mátyás király seregéről kapta a nevét, visszaemelje a köztudatba. Ő az első, határon túli borász, aki ezt a megtisztelő címet elnyerte.

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága és a Magyar Bor Akadémia a budapesti Nagyvásárcsarnokban kialakított Bortérben – az eddigi nyerteseké mellett – helyezte el Balla Géza plakettjét.